Cumpărătorii persoane fizice sunt cei mai afectaţi în urma acestor proceduri juridice, care însă salvează dezvoltatorii. Aceştia obţin o eşalonare nesperată a datoriilor. Acum doi ani, multe contracte se refereau la achiziţia de case existente doar pe hârtie. Efectele se văd abia acum, când unele ansambluri nu mai sunt finalizate. Citiţi şi:
Copper Beech Capital a intrat în insolvenţă
Bucureşti: Constructorul mall-ului din Rahova a intrat în insolvenţăFirmele aflate în insolvenţă îşi folosesc ilegal angajaţiiCriza creşte numărul escrocheriilor din sectorul imobiliar
„Bani avem. Dar nu ne grăbim. Toţi investitorii aşteaptă să fie sânge pe jos”, declara în februarie Bjorn Hauge, country managerul România Invest, într-un interviu acordat suplimentului „Expert Imobiliar” .
Atunci Hauge nu se aştepta cu siguranţă ca propria companie să sufere o „hemoragie” de capital, după ce a cumpărat, prin vehiculul investiţional Be Igloo, 70 de apartamente în ansamblul rezidenţial Blue Tower.
Tribunalul Municipiului Bucureşti a aprobat pe 12 octombrie intrarea în insolvenţă a companiei Copper Beech, dezvoltatorul proiectului Blue Tower. Astfel, atât fondul de investiţii Be Igloo, cât şi alţi cumpărători persoane fizice, au rămas cu banii de avans daţi pentru un ansamblu finalizat în proporţie de 75%.
„Nu suntem fericiţi de o asemenea situaţie, dar am fost conştienţi de la început că astfel de lucruri se pot întampla. În acest moment, nu suntem însă în niciun fel afectaţi de această problemă”, declară Nimrod Zvik, director de marketing al Be Igloo. Un lucru este însă cert: sumele cheltuite pentru avans nu vor aduce prea curând profit.
Salvare doar pentru dezvoltator
Pe de altă parte, reprezentanţii dezvoltatorului Blue Tower spun că intrarea în insolvenţă este de fapt salvarea de la o compro