În luna septembrie a acestui an, cele mai mari creşteri salariale au fost operate în sectorul extractiv şi în industria textilă şi farmaceutică.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.359 lei, în luna septembrie a acestui an, cu 11 lei mai mare faţă de luna august, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Totuşi, în luna septembrie românii au încasat cele mai mici venituri din acest an, cu excepţia lunilor februarie şi mai.
Salariul mediu brut a fost de 1.860 de lei.
Salariaţii din bănci şi instituţii financiare au fost detronaţi din poziţia de lideri ai pieţei muncii, din punctul de vedere al salariului mediu pe ramură. Angajaţii din industria de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale au primit cele mai mari salarii, venitul nominal mediu net fiind de 3.600 de lei. La polul opus se clasează angajaţii din industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte. Aceştia au primit, în medie, 788 lei.
Totuşi, datele publicate de INS arată că acest sector se numără printre acelea în care au avut loc cele mai mari creşteri salariale. Astfel, angajaţilor din extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale li s-a majorat salriul cu 24,9%, iar celor din extracţia minereurilor metalifere cu 10,5%. Creşteri salariale de 5-8% au avut loc şi în fabricarea produselor textile, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor şi activităţile de editare.
Cele mai mici majorări salariale, de 3-5%, au fost operate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, activităţi de servicii informatice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice