Şeful delegaţiei FMI în România a declarat astăzi că în reformele sunt dificil de realizat în timpul campaniilor electorale. Totuşi, pe viitor, efectele vor fi benefice. Criza politică întârzie adoptarea de către Parlament a unui buget, condiţie pentru virarea următoarei tranşe din împrumutul acordat de FMI României. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Jeffrey Franks a analizat, ca oficial a FMI, implementarea reformelor în 12 state. În momentul în care au început campanii electorale, reformarea sistemului s-a dovedit a fi dificilă. Altfel, statele respective ar fi reuşit să aplice singure măsurile respective, consideră Franks, citat de agenţiile de ştiri.
Mai mult decât atât, şeful FMI spune că în 2010 deficitul bugetar trebui redus la 5,9% din produsul intern brut, faţă de 7,3%, ţinta convenită pentru anul în curs. Între pârghiile pe care România le-ar putea exploata se numără şi fondurile europene, a punctat Franks.
În absenţa unui buget de stat pentru anul 2010, FMI nu va elibera următoarea tranşă a împrumutului acordat României.
Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Mircea Geoană, a declarat că bugetul trebuie să respecte voinţa noiimajorităţi parlamentare şi prevederile din acordul cu FMI. La rândul său, şeful Finanţelor, Gheorghe Pogea, spune că Parlamentul trebuie să îşi asume bugetul, însă proiectul nu poate fi întocmit decât de noul Guvern.
“Bugetul trebuie să fie asumat de un Guvern votat de Parlament. Viitorul Guvern ar trebui să apară cât mai repede pe scena politică a ţării, pentru că el este în măsură să facă, el îşi asumă responsabilităţile, dacă va fi trecut de Parlament”, a declarat Pogea, transmite Mediafax.
Astăzi, plenul Parlamentului a respins Cabinetul Croitoru.
CITIŢI ŞI:
Fără buget, FMI nu ne dă bani de salarii şi pensii
Pensiile şi salariil