Băcăuanul Tudor E., 23 de ani, a fost infectat la naştere, în spital, cu virusul HIV. Sursa: Olimpia Filip
Medicii care l-au diagnosticat i-au dat şanse minime de supravieţuire. Nu e vindecat complet, dar nici nu a lăsat boala să-i conducă viaţa.
Optimist incurabil, Tudor a absolvit Ştiinţele Economice, face un master în domeniu şi conduce o firmă. Are o iubită şi planuri de căsătorie.
Se declară aproape împlinit: „Îmi amintesc de HIV doar sexul mereu protejat, medicamentele zilnice şi răcelile ceva mai dese şi mai puternice decât la cei de vârsta mea. Dar n-am prea ţinut cont de recomandările medicilor, care spuneau să evit efortul. Am avut o adolescenţă absolut normală, am făcut şi sport, am pierdut şi nopţi, am avut şi petreceri, şi băute”.
A aflat din întâmplare că e bolnav, la vârsta de 15 ani
Tudor este unul dintre cei 300 de bacăuani care beneficiază de indemnizaţiile speciale acordate de stat pentru persoanele infectate cu HIV. Mama lui crede că a fost infectat din maternitate, deşi diagnosticul i-a fost pus abia după 12 ani.
„Am fost un copil foarte energic, neastâmpărat şi mâncăcios. Răceam însă cam des şi aveam simptome ciudate. Când eram mic, nu s-ar fi gândit nimeni la HIV. Abia în iarna lui '97-'98, când mi-a fost foarte rău şi am stat o lună în spital din cauza unei răceli care nu ceda, un medic i-a sfătuit pe ai mei să-mi facă testul HIV. Am ieşit seropozitiv, dar aveam să aflu asta mult mai târziu”, spune Tudor.
După o lună de spitalizare în Bucureşti, medicii au constatat că micuţul era infectat cu HIV şi, în plus, avea o tumoare la nivelul plămânului. Nu i-au dat mai mult de câteva săptămâni de viaţă. A fost luat acasă, a urmat un tratament şi tumoarea s-a retras.
Despre HIV a aflat abia la 15 ani, din întâmplare. „Ai mei au divorţat din cauza