Plătitorii de taxe vor „achita” circa 10-11 milioane de euro pe lună pentru a acoperi dobânzile mari ale băncilor româneşti, dacă banii de la FMI nu vor mai ajunge în România în 2009. Sursa: Vlad Stănescu
Lupta politică, respectiv lipsa unui guvern cu puteri depline, ne costă deja bani grei. Factura pentru criza politică ar putea depăşi 10 milioane de euro pe fiecare lună care trece fără să putem lua următoarele tranşe din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană.
În lipsa creditului de la instituţiile financiare inter naţionale, guvernul va fi constrâns să se împrumute de la băncile româneşti, pentru dobânzi de circa trei ori mai mari.
Un miliard de euro de la Comisie nu mai are cum să intre până la finalul acestui an, din cauza procedurilor complicate de la Bruxelles. Cât despre următoarea tranşă de la FMI, de 1,5 miliarde de euro - din care doar jumătate va ajunge în conturile Trezoreriei - aceasta este într-un real pericol. Dacă nu sunt adoptate câteva legi importante, iar bugetul de stat nu este aprobat până pe 10 decembrie, banii nu mai vin în România în acest an.
Zeci de mii de salarii, sacrificate
Potrivit unei analize EVZ, statul va plăti aproape zece milioane de euro pe lună doar din diferenţa de dobânzi, în cazul în care pierdem banii de la Fond anul acesta, pe lângă cei de la Comisie, şi deficitul ar fi finanţat doar de pe piaţa bancară internă, la o dobândă de 10% pe an. Asta s-ar traduce în peste 31.000 de salarii medii nete sacrificate din cauza nepăsării politicienilor. Lunar, ar trebui să plătim 14,6 milioane de euro, faţă de 4,78 milioane de euro, cât este dobânda la împrumutul de la FMI şi UE.
Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, în acest caz, băncile comerciale vor profita de situaţia Ministerului de Finanţe şi