România a înregistrat, la capitolul exporturi, pierderi de aproximativ 7,5 miliarde de euro în ultimele 12 luni de când a început criza pe piaţa locală, anunţă Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Sursa: Reuters
Mai mult de atât, şeful ANEIR, Mihai Ionescu, anunţă, într-un comunicat al asociaţiei, că o treime din companiile acestui sector au ieşit de pe piaţa externă.
„Dacă exportul s-ar fi bucurat de atenţia promisă (prin programul anticriză), astăzi, la un an de recesiune în domeniu, România n-ar fi contabilizat pierderi de volum de export de circa 7,5 miliarde euro şi nici ieşirea de pe piaţa externă a circa 1/3 din firmele exportatoare”, spune Mihai Ionescu.
Potrivit acestuia, dincolo de factorii externi, o contribuţie majoră au avut-o şi bâlbele interne, lipsa de interes a guvernului şi lipsa de apetit a băncilor pentru finanţarea locomotivei economiei, cum este perceput pretutindeni în lume exportul.
Responsabili sunt Eximbank şi Finanţele
Cu câteva zile în urmă, preşedintele ANEIR îi acuza pe reprezentanţii Eximbank de faptul că sunt neprofesionişti în relaţia cu exportatorii români. De acuzele lui Ionescu nu scapă nici Ministerul Finanţelor, care „a blocat zeci şi sute de milioane de lei” în conturile instituţiei, întrucât conducerea ministerului a refuzat cu obstinaţie să adopte un sistem mai flexibil de rambursare a TVA.
„Culmea, respectivul sistem a fost acceptat de conducerea ANAF şi de toţi specialiştii MFP, numai ministrul amână - deşi promite - să-l semneze”, a precizat ANEIR. Şeful asociaţiei mai spune că singura ancoră care a funcţionat cu adevărat a fost cursul de schimb, menţinut de BNR în limite acceptabile şi fără variaţii imprevizibile.
După ce volumul vânzărilor în străinătate a crescut la 10 miliarde dolari în 2000