Gripa porcină se extinde cu repeziciune şi în România. Cazurile noi cresc alarmant de la o zi la alta. Sursa: AP PhotoSursa: Reuters
1 /. În Marea Britanie şi Germania, campania de vaccinare împotriva gripei noi a început deja şi odată cu ea, au apărut şi primele suspiciuni. În Germania, un bărbat a ajuns la spital cu mai multe complicaţii, iar medicii verifică dacă acestea sunt asociate cu vaccinul.
La noi, campania de vaccinare ar fi trebuit să înceapă în prima parte a lunii decembrie, după cum estimau oficiali din Ministerul Sănătăţii, iar primii imunizaţi ar fi fost elevii, personalul medico-sanitar, angajaţii serviciilor de bază şi femeile însărcinate. Dar am ratat cu brio startul campaniei de imunizare.
Deşi companiile farmaceutice au venit cu oferte de vaccin din timp, oficialii s-au bazat pe producţia internă, care a început însă foarte târziu. După ce, luni, Traian Băsescu a declarat că nu are rost să cumpăram vaccin împotriva gripei AH1N1 din moment ce poate fi produs la Institutul Cantacuzino, astăzi, premierul interimar Emil Boc a afirmat că, până la urmă, România va importa acest tip de vaccin, care nu va fi, însă, livrat mai devreme de 2010. Campania de vaccinare bate încă o dată pasul pe loc.
Mai mult, pentru a ajunge pe piaţă, vaccinul trebuie să treacă testele de siguranţă, mai ales în ceea ce priveşte efectele adverse asupra copiilor. Dacă imunizarea personalului medico-sanitar, a pompierilor şi poliţiştilor, dar şi a gravidelor – care fac parte din primul grup-ţintă care trebuie vaccinat în caz de pandemie - nu ridică semne de întrebare, vaccinarea copiilor reprezintă o problemă.
Medicii evită să se pronunţe asupra posibilelor reacţii ale vaccinului. „Pot apărea febra şi durerile musculare, ca după orice vaccinare, care sunt reacţii fireşti. Dar nu pot spune cu exactitate, pentru că n