Noile state membre UE au făcut front comun şi şi-au impus, repetat, punctele de vedere. Sursa: Reuters
Puternica alianţă a noilor state membre UE, care le-a permis acestora să-şi impună agenda în cursul Consiliului European de săptămâna trecută, nu este văzută cu ochi buni de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. Acesta a criticat Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia, membre ale grupului de la Vişegrad, pentru reuniunea informală organizată înainte de summitul oficial al UE, scrie publicaţia „EUObserver”.
„Dacă trebuie să se întâlnească în mod frecvent înaintea fiecărui Consiliu, acest lucru ar putea ridica întrebări”, a apreciat Sarkozy, după summitul sfârşit vineri. „Încă nu este cazul”, a admis el.
Grupul de la Vişegrad s-a reunit săptămâna trecută pentru a pregăti o poziţie comună pe tema con tribuţiei financiare a UE la efortul global de combatere a schimbărilor climatice. Ulterior, în cadrul Consiliului, nouă state membre, printre care şi România, au cerut şi au obţinut posibilitatea de a avea o contribuţie financiară mai mică decât ţările bogate, din vestul UE.
În acord cu Băsescu
Nu este pentru prima dată când noile state membre şi-au coordonat, cu succes, poziţia şi nici prima dată când s-au întâlnit înaintea unui summit UE. O astfel de reuniune, la care au participat nouă ţări, printre care şi România, a avut loc în martie, înaintea Consiliului European dedicat crizei economice. De menţionat că preşedintele Traian Băsescu a precizat atunci că nu vrea „bisericuţe” în UE, că întâlnirea nu este caracteristică ideii de solidaritate a blocului comunitar şi că a participat doar pentru a exprima acest punct de vedere.
Dublu standard
Reuniunile organizate înainte de Consiliile Europene nu sunt totuşi un lucru neobişnuit. Belgia, Olanda şi Luxemburg s-au întâlnit în mai mul