Medicii spun că nu îi vor mai examina la urgenţe decât pe cei care necesită spitalizare. Aceştia sugerează ca pentru formele uşoare de boală să fie chemat, acasă, medicul de familie. Sursa: Mediafax
Medicii din spitalele de boli infecţioase au anun ţat, ieri, că nu vor mai consulta decât paci enţi în stare foarte gravă, care se prezintă la spital cu simptome de gripă nouă. Testele pentru despistarea A/H1N1 sunt scumpe şi nu pot fi făcute la cerere.
Consultaţii doar pentru cei cu febră mare şi frisoane
„Am mai suplimentat numărul medicilor de la linia de gardă, însă în continuare ne vin cam 100 de pacienţi pe zi doar pentru suferinţa aceasta”, a explicat epidemiologul Emanoil Ceauşu, de la Spitalul „Victor Babeş”, din Capitală. Specialistul a explicat că, până acum, medicii infecţionişti au încercat să facă teste aproape tuturor celor care s-au prezentat de urgenţă la spital. Începând de astăzi, însă, îi vor examina doar pe cei cu febră mare, tulburări digestive, frisoane. Nici reţeaua de spitale de boli infecţioase din ţară nu e foarte extinsă. Există doar opt spitale mari de acest tip.
În spitalele de urgenţă nu pot fi primiţi suspecţi de gripă nouă. „Am risca să umplem spitalele de o boală cu transmitere aeriană, ceea ce ar fi periculos pentru pacienţii cu urgenţe”, a explicat Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar din Bucureşti.
E preferabil să fie chemat, acasă, medicul de familie
În cazul apariţiei semnelor de gripă, românii sunt sfătuiţi să cheme medicul de familie la domiciliu, pentru a nu se înghesui în săli de aşteptare. „Pe frigul ăsta, nu e bine să umblaţi pe la spitale pentru un simplu diagnostic de gripă”, sugerează infecţionistul Sorin Petrea, de la Institutul „Matei Balş”.
Contra febrei, sunt indicate antitermicele, contra tusei - antitusive, respectiv, a