„S-a descoperit o carte unică, în valoare de peste un milion de euro în Biblioteca Academiei clujene!”. Aşa arăta ştirea care făcea vâlvă prin redacţii în urmă cu mai bine de o săptămână.
Preţioasa lucrare, ce aparţine astronomului Nicolaus Copernic şi intitulată „De revolutionibus orbium coelestium”, a fost tipărită la Nürnberg în 1543 şi a făcut parte, vreme de secole, din biblioteca bisericii unitariene clujene.
A fost însă confiscată însă de regimul comunist, alături de multe alte lucruri de preţ din patrimoniul bisericii. Kovács Sándor, lector universitar la Institutul Teologic Protestant din Cluj şi bibliotecar al episcopiei unitariene, răspunde acum invaziei de amănunte despre „recenta descoperire”.
Alături de detalii interesante legate de drumul cărţii prin veacuri, veţi descoperi în rândurile de mai jos că unicatul nu e chiar unicat şi că valoarea cărţii constă în primul rând în rolul pe care l-a jucat în răspândirea ştiinţei. Şi nicidecum în milioanele de euro vehiculate în jurul ei.
Copernic în actualitate?!
Kovács Sándor
lector universitar la Institutul Teologic Protestant din Cluj
şi bibliotecar al episcopiei unitariene
La sfârşitul lui octombrie, câteva ziare clujene („Ziua de Cluj”, „Adevărul” dar şi „Evenimentul Zilei”) relatau despre „cartea de un milion de euro, comoara neştiută din Biblioteca Academiei”, referindu-se la cartea lui Copernic, „De revolutionibus orbium…”, tipărită în 1543 la Nürnberg. După 60 de ani de „v-aţi ascunselea”, profesorul universitar Gheorghe Stratan a descoperit „din greşeală” exemplarul evaluat la un milion de euro.
„Nimeni nu a ştiut că există această carte”– a afirmat profesorul Stratan „în prezent în întreaga lume se mai găsesc doar câteva zeci de exemplare”, exemplarul din Cluj fiind „fără îndoială singurul din