De bunăvoie sau siliţi de împrejurări, ne putem confrunta, uneori, cu nevoia de a ne schimba cariera profesională. Cum abordăm această necesitate? Pentru majoritatea oamenilor, munca şi cariera înseamnă mai mult decât mijloace de a obţine un venit constant. Ele sunt o modalitate de afirmare ca individ, o provocare şi o sursă de satisfacţii. Persoanele care, sub presiunea schimbărilor economice, sunt nevoite să renunţe la locul de muncă se văd lipsite nu doar de un salariu, ci şi de o dimensiune importantă a vieţii lor. Iar cei care sunt nefericiţi în cariera pe care au ales-o renunţă, uneori, la confortul obişnuinţei, pentru a se simţi mai mulţumiţi cu ei înşişi.
Când schimbarea ţi se impune
Astfel de situaţii pot fi adevărate drame. Se poate întâmpla ca piaţa să nu mai aibă nevoie de meseria în care te-ai specializat, iar criza poate afecta domeniul tău de activitate. În aceste cazuri, ia în calcul varianta reorientării în carieră. Fiecare dintre noi are multiple interese şi abilităţi. Gândeşte-te ce îţi place să faci şi încearcă să-şi transformi pasiunea într-un mijloc de a-ţi câştiga existenţa. Este posibil ca problema actuală să fie o adevărată oportunitate, mai ales dacă faci parte dintre persoanele care chiar îşi doresc să înveţe mereu ceva nou.
Poţi dobândi abilităţile necesare realizării unei meserii noi, dacă eşti motivat să lucrezi în acel domeniu.
Vrei să pleci, dar îţi este greu
Pentru generaţia părinţilor noştri, alegerea unei cariere se făcea pentru toată viaţa. Lucrurile s-au schimbat acum, iar dinamica pieţei, solicitările noi şi stresul aferent îi determină pe oameni să ia în consideraţie şi alte posibilităţi. Nu ne referim la cei care îşi schimbă locul de muncă în căutarea unui salariu mai mare, ci la cei cărora nu le place ceea ce fac. Odată cu trecerea timpului, ei devin