La 20 de ani de la prăbuşirea regimului comunist în Europa de Est, domneşte dezamăgirea faţă de capitalism, potrivit unui sondaj comandat de BBC World Service şi citat de AFP. Căderea Zidului Berlinului, care a reprezentat o barieră de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană pentru aproximativ 28 de ani, a fost văzută ca un moment esenţial în prăbuşirea blocului comunist şi un triumf pentru sistemul de piaţa liberă, scrie şi Reuters.
Totuşi, cercetarea, realizată de institutul GlobeScan în 27 de ţări, relevă că numai 11% dintre persoanele intervievate consideră că economia capitalistă funcţionează corect. Pentru alte 51%, o reformă şi mai multă reglementare sunt necesare pentru corectarea lipsurile sale.
Doar în două ţări, mai exact în SUA (25%) şi în Pakistan (21%) - peste 20% dintre respondenţi sunt de părere că sistemul capitalist funcţionează bine în forma sa actuală.
Sondajul, realizat în perioada 19 iunie - 13 octombrie şi la care au răspuns 29.033 de persoane, a fost dat publicităţii astăzi, la aniversarea celor 20 de ani de căderea Zidului Berlinului, dar şi pe fondul unei crize economice, poate cea mai gravă de după cea din 1929, scrie France Presse.
"Se pare că prăbuşirea Zidului Berlinului nu a fost o victorie zdrobitoare pentru capitalismul de piaţă liberă, contrar aparenţelor epocii", a declarat Doug Miller, preşedintele GlobeScan. "În special după evenimentele din ultimele 12 luni", a mai comentat acesta.
Destrămarea URSS, benefică
Analiza BBC mai arată că peste jumătate dintre respondenţi (54%) aprobă dezmembrarea Uniunii Sovietice, în timp ce 22% estimează că a fost "un lucru rău", iar 24% nu se pronunţă.
Americanii (81%) sunt cei mai favorabili dezintegrării URSS, urmaţi îndeaproape de polonezi (80%), germani (79%), britanici (7