Sute de persoane au aşteptat în această dimineaţă pentru a-şi viza carnetele Ora 8.30. În încăperea care adăposteşte câteva ghişee de la Şomaj se înghesuie câteva zeci de persoane. Cei mai mulţi stau în faţa ferestrei care nu măsoară mai mult de 50 de centimetri şi din spatele căreia o doamnă funcţionar vizează carnetele. După jumătate de oră, coada se mută la un alt ghişeu, acolo unde se primesc actele de şomaj. „Nu e bine, dom’ne, nu pot să vă accept documentele astea aşa. Trebuia să vă interesaţi înainte şi apoi să veniţi cu ele complete la ghişeu”, le spune funcţionara unor sărmani veniţi de la ţară să-şi depună actele. Oamenii se întorc resemnaţi din drum şi încearcă să discute cu un alt funcţionar care să îi lămurească.
Rata şomajului a ajuns la 10,82%
Sute de oameni trec zilnic prin coşmarul statului la coadă doar ca să primească în fiecare lună cele câteva sute de lei care li se cuvin drept indemnizaţie de şomaj. „După 30 de ani de muncă la Electroputere, m-au aruncat ca pe un ciorap rupt. Unde să mă mai duc acum, la cei 52 de ani ai mei? Încotro s-o apuc? Sunt nevoit să vin aici să mă umilesc în faţa ghişeului în fiecare lună, dar o fac pentru că am nevoie neapărată de banii ăştia. Am credite, trebuie să-mi ajut copiii. De unde atâţia bani?!”,a spus Ion Olteanu, care venise de dimineaţă la Şomaj să-şi vizeze carnetul.
Drama zecilor de mii de doljeni care nu au un loc de muncă tinde să se extindă şi asupra altora. Dacă luna trecută autorităţile judeţene au raportat o rată a şomajului de 10,7%, cu peste 31.000 de oameni care nu mai au unde să lucreze, procentul şomerilor în populaţia activă a Doljului a ajuns la sfârşitul lunii octombrie la 10,82%, 32.544 neavând în prezent un post. Dintre aceştia, doar 12.661 primesc indemnizaţie de şomaj, ceea ce înseamnă că peste 60% dintre persoanele care au rămas fără slujbă n