Autoarea Mia Pădurean a publicat, anul trecut, la Cluj, o monografie sensibilă despre actorul, care s-a stins din viaţă, la vârsta de 75 de ani.
Actorul Gheorghe Dinică a făcut destăinuri inedite în cartea „Un actor pentru eternitate”, apărută în 2008, la Editura Limes, din Cluj-Napoca, în care autoarea Mia Pădurean a povestit întâmplările din viaţa actorului la persoana a III-a, transformându-l într-un personaj de roman. Autoarea Mia Pădurean povesteşte că, în zorii zilei de 25 decembrie 1933, în prag de Crăciun, se năştea un prunc, în Giuleşti, la periferia Bucureştiului.
Părinţii Petre, funcţionar la poştă, şi Jana, casnică, au decis să-şi înregistreze băiatul după Anul Nou, ca să mai câştige copilul un an în acte. Astfel, Gheorghe Dinică apărea născut, pe certificatul de naştere, pe 1 ianuarie 1934.
Legile străzii
Gheorghe Dinică a avut o copilărie fericită, un copil liber, năzdrăvan, curios, mai degrabă crescut de stradă şi de prieteni decât de familie. „Sufletul şi mintea mea de copil au memorat doar farmecul străzii şi al jocurilor de puştani. Era o lume simplă fără niciun fel de fenomene dar avea şi parfum”, mărturisea actorul.
„Eram copiii străzii. Strada pentru mine a fost lucrul cel mai important. Strada m-a învăţat foarte multe, pentru că aveam prieteni mai mari care ne dirijau pe noi, cei de vârstă mică. Era o lume pe care nimeni n-ar crede că a existat, lumea cartierului”, povestea Dinică.
Salvat ca „prin minune”, de bombardamente
Amintirile sale au fost totuşi marcate de ravagiile celui de al doilea Război Mondial. Pe 1 ianuarie 1944, când avea doar 10 ani, copilul a fost salvat ca prin minune, dar mulţi dintre prietenii lui de joacă au fost ucişi de bombardamente, în cartierul Giuleşti unde locuia. Trauma războiului şi moartea „văzută cu ochii” l-au marcat profun