Între modificările legislaţiei şi braconierii care îi vânează cu scule speciale şi tehnici dure, sturionii sunt la un salt de a dispărea din apele Dunării. Parlamentul a aprobat pescuitul comercial de sturioni, specie ameninţată de dispariţie, după ce statul, prin Ministerul Agriculturii, a alocat sume consistente pentru repopularea Deltei cu exemplare din această specie. Pescarii spun că legea oricum nu e pentru ei, ci pentru firmele mari. Sursa: evz.ro
Înarmaţi cu plase pentru pescuit şi cu câţiva sturioni, ţinuţi cu grijă în mâinile protejate de mănuşi chirurgicale, câteva zeci de activişti aparţinând unui număr de 34 de asociaţii neguvernamentale de protecţia mediului din toată ţara au protestat astăzi în faţa sediului Ministerului Agriculturii. Trecătorii erau îndemnţi să “ia o cegă, că e gratis de la Guvern”. Îndemnul e cu atât mai dureros, spun activiştii, cu cât această specie este pe cale de dispariţie.
Dintre sturioni care trăiesc în România, viza este pe cale de dispariţie, iar nisetrul, morunul şi păstruga sunt de asemenea specii periclitate. Exemplarele de cegă sunt ceva mai numeroase, însă şi această specie este considerată vulnerabilă.
Dacă în 1960, în România, au fost pescuite 300 de tone de sturion, în 2006, oficial, a fost prins un singur exemplar, potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării”.
Piaţa neagră, profitabilă
Totuşi, anul acesta, cine trecea pe podul de la Hârşova putea să cumpere un sturion. Un morun, prins pe Dunăre şi care cântăreşte 100 de kilograme, poate avea până la 20 de kilograme de icre negre. Acestea se vând la prima mână cu peste 100 de lei kilogramul şi pot ajunge la 1.000 de euro kilogramul pe piaţa neagră. Însă, hoţul neprins e negustor cinstit, aşa cum spune proverbul.
Întrebat ce ar fac