Parlamentul Republicii Moldova nu a reusit ieri sa aleaga presedintele statului, singurul candidat la aceasta functie, Marian Lupu, obtinand numai 53 de voturi din cele 61 necesare, dupa ce membrii Partidului Comunistilor au boicotat scrutinul.
Alegerea sefului statului va fi repetata in maxim 30 de zile, dupa cum prevede legea. Un eventual esec la viitorul scrutin va prelungi "negura politica" in care se afla Republica Moldova. Potrivit Constitutiei, daca Parlamentul nu alege de doua ori consecutiv presedintele tarii, atunci Legislativul se dizolva si se convoaca alegeri anticipate, dar asta nu mai devreme de 16 iunie 2010, la un an de la dizolvarea Parlamentului precedent. Acest lucru este prevazut de o lege adoptata luna trecuta de Parlamentul de la Chisinau cu privire la alegerea presedintelui Republicii Moldova. In luna iulie au avut loc alegeri anticipate in Moldova din cauza esecului consecutiv in alegerea unui presedinte.
Pentru a fi ales sef al statului, Marian Lupu, candidat din partea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE, formata din grupurile necomuniste din Parlamentul moldovean), mai are nevoie de 8 voturi din partea Partidului Comunistilor (PCRM). Potrivit legii, unui candidat ii trebuie 61 de voturi pentru a fi ales presedinte, iar membrii AIE au numai 53 de mandate in Legislativ.
Deputatii PCRM au parasit sala Parlamentului in cursul sedintei pentru desemnarea presedintelui tarii, inaintea votului, dupa ce formatiunea a decis sa nu sustina candidatul propus de AIE. Presa de la Chisinau a scris inca dinaintea nominalizarii lui Lupu la Presedintie ca PCRM nu-l va sustine pe acesta, pe motiv ca "este considerat un tradator" (Lupu a fost membru al Partidului Comunist pana in primavara acestui an). "In 30 de zile, pana la alegerile repetate, Partidul Liberal nu va incerca sa convinga Partidul Comunistilor sa voteze. Nu vor, sa nu v