Răspândirea rapidă a A/H1N1 impune decizii radicale, de la închiderea şcolilor până la interzicerea întrunirilor publice. Sursa: Libertatea
Pentru a reduce impactul pandemiei asupra populaţie, autorităţile pot recurge la restricţii care variază în funcţie de ţară şi de gravitatea manifestării bolii.
Un ghid elaborat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, precum şi recomandările instituţiilor naţionale abilitate prevăd o serie de măsuri de urgenţă, dintre care unele se pot dovedi eficiente, iar altele au efecte discutabile.
De asemenea, la nivel naţional, a fost elaborat planul de intervenţie în caz de pandemie, care prevede o serie de măsuri de urgenţă pentru fiecare sector în parte: sistemul naţional de apărare, cel de ordine publică, medical, justiţie etc.
Acest document precizează cum se va desfăşura activitatea în fiecare domeniu în aşa fel încât, la nevoie, să se poată lucra eficient cu un număr redus de personal. Măsurile privesc, de asemenea, repartizarea surselor de energie, a materiilor prime, a mijloacelor necesare pentru asigurarea proviziilor etc.
O decizie a Ministerului Sănătăţii prevede că toţi cei care răspândesc cu bună ştiinţă infecţia cu A/H1N1 riscă o pedepsă cu închisoare de până la doi ani.
Închiderea şcolii, la trei cazuri confirmate în clase diferite
În înstituţiile de învăţământ unde sunt confirmate cel puţin trei cazuri de îmbolnăvire cu gripa nouă activitatea şcolară va fi suspendată pentru şapte zile, au decis reprezentanţii Comitetului pentru Gripă din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Dacă se confirmă o singură îmbolnăvire, elevii clasei respective nu vor mai veni la şcoală timp de o săptămână. Instituţiile şcolare sunt obligate să îşi organizeze „comitete de gripă” care trebuie să informeze elevii şi