Nu vă atingeţi mereu faţa, nasul şi ochii, curăţaţi-vă nările cu apă călduţă, dezinfectaţi-vă biroul şi păstraţi cel puţin un metru distanţă faţă de suspecţi. Sursa: Hepta
Virusul A/H1N1 are transmitere aeriană, iar căile preferate de intrare în organism sunt nările şi gura. De aceea, ca să vă ţineţi departe de particulele de praf din atmosferă, care conţin virusul, e indicat să vă spălaţi frecvent pe mâini cu apă şi săpun şi să nu vă atingeţi mereu faţa şi nasul. Seara, când ajungeţi acasă, vă puteţi curăţa uşor nările cu apă călduţă.
„Dacă vă păstraţi faţa şi nasul curate, veţi reuşi să scădeţi încărcătura microbiană din această zonă”, spune epidemiologul Amalia Canton, director în Ministerul Sănătăţii. În cazul în care strănutaţi, este bine să utilizaţi batiste de unică folosinţă, pe care apoi să le aruncaţi la gunoi. „Dacă nu le aveţi la îndemână, strănutaţi pe mânecă sau pe umăr”, mai recomandă epidemiologul Amalia Canton.
Şerveţelele umede, soluţie de avarie
Şerveţelele umede, soluţiile dezinfectante, săpunul şi apa vă pot ajuta să scădeţi riscul de a lua virusul. Însă, dintre toate acestea, de preferat sunt apa şi săpunul. Şerveţelele umede pot fi folosite dacă mâinile sunt cât de cât curate. În cazul în care sunt murdare, doar săpunul şi apa pot îndepărta corect murdăria şi virusurile conţinute de aceasta. Şerveţelele umede şi soluţiile dezinfectante trebuie să rămână o soluţie de avarie pentru atunci când nu aveţi la dispoziţie apă şi săpun.
Dacă tuşeşte sau strănută cineva în palmă, picăturile de salivă ce conţin virusul se pot răspândi foarte uşor pe suprafeţele pe care persoana le va atinge ulterior: clanţa uşii, receptorul telefonului, tastatura, biroul, dosarele de pe acesta. În cazul în care la rândul vostru atingeţi aceste suprafeţe, există riscul ca virusul să vă pătrundă în organism şi