Timişorenii sărbătoresc mâine 125 de ani de când, pentru prima oară în Europa continentală, străzile oraşului de pe Bega au fost luminate cu lămpi care foloseau ca sursă de energie curentul electric. Sursa: Sergiu Miat Pentru a marca momentul aniversar, Fundaţia Academică Culturală Timişoara va amplasa o lampă gigant în Piaţa 700. Lampa uriaşă este rotativă şi are şese feţe, pe care pe care stă scris, în tot atâtea limbi, premiera de acum 125 de ani.
Tot în acelaşi loc va fi amplasată şi o lampă originală, care se folosea la iluminatul oraşului, dar şi una de ultimă generaţie. În plus, Direcţia Regională de Poştă va emite o serie de plicuri, timbre şi ştampile stilizate în spiritul momentului. Oraşul premierelor electrice
Pe 12 noiembrie 1884, în Timişoara s-au pus în funcţiune 731 de lămpi de iluminat electric, suprafaţa acoperită fiind de 59 de kilometri de străzi. Lămpile incandescente erau cu filament din cărbune, iar alimentarea lor cu curent continuu, în serie, era asigurată de o centrală termoelectrică.
Timişoara avea din acel an cea mai întinsă reţea de iluminat public din Europa. Acest lucru a fost posibil, după ce în anul 1882 a fost pusă în funcţiune Uzina electrică, realizată în baza unui contract de concesiune dintre primăria oraşului şi societatea „Anglo-Austrian Brush Electrical Company Limited”, din Viena.
Uzina electrică a fost cumpărată în anul 1983 de Primăria Timişoarei şi a rămas în serviciul comunităţii locale. Tot în premieră, în anul 1855, Timişoara devenea primul oraş din Imperiul Autro-Ungar cu străzile iluminate cu lămpi care foloseau gazul.