Pe cărţile editate de „Jurnalul Naţional“ scrie că acestea apar sub numele colecţiei „Biblioteca pentru toţi“, inaugurată în 1895, deşi marca este proprietatea statului. Ministerul Culturii a contestat la OSIM cererea prin care Marius Tucă, directorul „Jurnalului Naţional“, a cerut să fie înregistrat pe numele său brandul „Biblioteca pentru toţi“. Citiţi şi:
Furtul BPT: Tucă a avut complici la Ministerul CulturiiColecţia „BPT“ nu este a lui Tucă!OSIM nu-i dă lui Tucă marca „BPT“
Cronologia unui furt din patrimoniul naţional
„Biblioteca pentru toţi“ este o marcă notorie, apărută în 1895, cărţile sale fiind citite de generaţii de români. Proprietar este Ministerul Culturii, iar utilizator - Editura Minerva.
În 2001, ministerul îşi înregistrează la OSIM sigla BPT, dar fără titlul complet - „Biblioteca pentru toţi“.
În ianuarie 2009, Tucă depune la OSIM, în nume personal, o cerere pentru marca „Biblioteca pentru toţi“. Fără să aştepte răspunsul, vinde, împreună cu „Jurnalul Naţional“, cărţi sub această marcă, dar cu sigla deţinută de minister - BPT.
Conform legii, fapta sa este contrafacere.
În august 2009, OSIM publică cererea lui Tucă, deşi iniţial dăduse aviz negativ cererii lui Tucă, pe motiv că „Biblioteca pentru toţi“ este o marcă notorie.
Afacerea lui Tucă nu ar fi reuşit fără sprijinul unor complici din Ministerul Culturii şi din OSIM. Cu o întârziere de şapte luni, Ministerul Culturii a făcut primul pas pentru a-şi proteja de la contrafacere marca BPT, pe care o deţine legal din anul 2001, dar şi marca notorie „Biblioteca pentru toţi“.
La 8 octombrie, ministerul a înaintat către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) o opoziţie faţă de solicitarea directorului „Jurnalului Naţional”, Marius Tucă, de a-i fi atribuită personal marca „Biblioteca pentru toţi“, sub egida că