Cu o săptămână înainte de debutul summitului Uniunii Europene, cursa pentru funcţiile de preşedinte şi de ministru de externe este încă deschisă, după ce englezul David Miliband s-a retras din competiţia pentru şeful diplomaţiei, iar poziţia belgianului Herman Van Rompuy pentru şefia Consiliului European pare mai fragilă, scrie AFP. Sursa: Wikipedia
"A trecut şansa lui Van Rompuy? Se instalează îndoiala: premierul nostru rămâne favorit, dar jocul se complică"", se întreabă, astăzi, cotidianul belgian „Le Soir”.
O mică amânare
Deşi mulţi se aşteptau ca preşedinţia suedeză a UE să ia o decizie săptămâna aceasta, alegerea unui preşedinte pentru Consiliul European şi a unui Înalt Reprezentant pentru afaceri externe a fost amânată pentru 19 noiembrie.
AFP comentează că discuţiile care au fost purtate în culise, între capitale, au semănat cu o piramidă: cu cât trece mai mult timp, cu atât poziţiile favoriţilor zilei par să se clatine.
Un diplomat european a subliniat, sub protecţia anonimatului, că Belgia arată prudenţă de data aceasta, după ce a avansat două propuneri pentru preşedinţia executivului european, care au fost respinse printr-un veto britanic, în 1994 şi 2004.
"Problema este că Van Rompuy este considerat de unele ţări drept o cerere franco-germană. Poziţia Marii Britanii va fi esenţială până la urmă", a spus un alt diplomat.
Londra, intenţii vagi
Marea Britanie continuă să îl susţină pe Tony Blair pentru preşedinţia Consiliului, deşi acesta nu se numără printre favoriţi. Alţi candidaţi, precum olandezul Jan Peter Balkenende, luxemburghezul Jean-Claude Juncker sau letona Vaira Vike-Freiberga par să câştige teren.
Într-un interviu pentru cotidianul spaniol „El Mundo”, fostul oficial leton, în vârstă de 72 de ani, a sugerat că are susţinerea Londrei p