Investiţii, economisire şi mai puţini bani alocaţi salariilor şi pensiilor. Şeful BNR, Mugur Isărescu, spune că investiţiile trebuie crescute cu banii alocaţi acum pentru pensii şi salarii, altfel vor fi mărite taxele. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
1 /.
În cazul în care politicienii nu vor să-şi asume nici una dintre cele două propuneri vom avea o ajustare monetară dură. Funia se apropie de par, iar după alegerile prezidenţiale va sosi momentul adevărului. Politicienii vor fi nevoiţi să lase deoparte discursul electoral şi să pună degetul pe rană.
Adică, să decidă realocarea banilor din bugetul de stat de la salarii şi pensii către investiţii, urmând reţeta prezentată de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), consideră Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România.
„Cred că e o problemă de responsabilitate. Trebuie să ne dăm seama în al 12-lea ceas că trebuie să luăm măsuri nepopulare, însă de care avem nevoie”, ne-a spus economistul. Şeful băncii centrale a declarat, ieri, în discursul din cadrul ceremoniei în care Academia de Studii Economice din Bucureşti i-a acordat diploma „Virgil Madgearu” cu medalia de aur: „Nu cred că un an de alegeri trebuie să fie în dauna stabilităţii economice. Trebuie găsită o cale de echilibru”.
Mai puţine cheltuieli, impozite mai mari sau un leu mai slab
În opinia lui Mugur Isărescu, prima opţiune pentru redresarea economiei este cea stabilită prin acordul de împrumut încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Este vorba despre „realocarea cheltuielilor publice de la salarii şi cheltuieli materiale către investiţii, care creează locuri de muncă şi venituri viitoare”, a declarat şeful BNR.
În opinia sa, aceasta reprezintă „soluţia optimală”. Dacă guvernul nu va reuşi această realocare, va urma i