Într-un articol intitulat "Memoria refulată a României", jurnaliştii francezi de la cotidianul "Le Figaro" scriu că, în urmă cu 20 de ani, soţii Ceauşescu au fost împuşcaţi într-o parodie de proces, care rămâne păcatul originar al unei Românii postcomuniste, săracă în amintiri. Trimisul special al publicaţie la Bucureşti, Arielle Thedrel, prezintă o serie de detalii despre revoluţia din '89, dar şi din perioada post-decembristă, aflate în urma unor interviuri. Chiar dacă nu recunoaşte, Dan Voinea spune că a devenit, pe 25 decembrie 1989, o marionetă a istoriei. Sursa: Rompres
1 /. Avea pe atunci 39 de ani. Era judecător de instrucţie. În acea zi, generalul Stănculescu l-a chemat să judece dosarul soţilor Ceauşescu.
"Eu, povesteşte Dan Voinea, mă aşteptam la un proces adevărat, dar oameni cu funcţii înalte cereau capul lui Ceauşescu. Nimeni nu mi-a spus ca vor fi imediat împuşcaţi", scrie "Le Figaro".
Procesul a ţinut o oră. "S-a terminat la ora 15. I-am condamnat la pedeapsa cu moartea. Cuplul Ceauşescu a refuzat să facă apel. Au fost conduşi în curtea cazarmei. Îi aşteptau trei soldaţi. Au executat imediat sentinţa", povesteşte Dan Voinea.
"Dacă nu era împuşcat în 1989, Ceauşescu ar fi ajuns fără îndoială senator"
Fostul procuror militar recunoaşte că, pentru moment, s-a simţit "debarasat". Însă, azi este nemulţumit pentru că moartea Ceauşeştilor n-a servit la nimic. Nomenclatura a confiscat revoluţia. Sub haine noi, foştii comunişti deţin, în continuare, puterea, politică sau economică. De altfel, ironizează Voinea, "dacă nu era împuşcat în 1989, Ceauşescu ar fi ajuns, fără îndoială, senator".
În decembrie 1989, Ladislau-Antoniu Csendes avea 25 de ani. Acest muzicolog conduce, astăzi, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Potrivit lui, CNSAS-ul deţine 90% dintre dosarel