Şeful statului eston, Toomas Hendrik Ilves, s-a lansat ieri în cursa pentru ocuparea postului de preşedinte al Uniunii Europene, funcţie instituită de Tratatul de la Lisabona. Sursa: Reuters
Premierul Estoniei, Andrus Ansip, a anunţat ieri că preşedintele statului baltic intenţionează să ocupe unul dintre cele două posturi-cheie înfiinţate de Tratatul de la Lisabona, cel de preşedinte sau cel de Înalt reprezentant pentru Afaceri Externe al UE.
Suedia, ţara care deţine în acest moment preşedinţia Uniunii, a luat deja notă de candidatura lui Ilves, a mai spus premierul eston.
Diplomat de profesie
Preşedintele Toomas Hendrik Ilves s-a născut în urmă cu 55 de ani în Suedia, unde părinţii săi trăiau încă din vremea celui de-al doilea război mondial, când Estonia a fost ocupată de trupele sovietice. În vremea războiului rece, Ilves a lucrat în Germania pentru Radio Europa Liberă, post care transmitea programe pentru ascultătorii clandestini din spatele Cortinei de Fier.
Viitorul şef de stat eston s-a întors în ţara părinţilor săi abia în 1993, la doi ani de la proclamarea independenţei fostului stat sovietic. După o perioadă în care a făcut parte din aparatul diplomatic al administraţiei de la Tallinn, a devenit ministru al Afacerilor Externe şi a contribuit la aderarea Estoniei la Uniunea Europeană, în 2004.
Din 2004 până în 2006, Toomas Ilves a fost membru al Parlamentului European, din partea grupului social-democraţilor. Ilves este preşedintele Estoniei din 2006.
Posturi problematice
Pe 19 noiembrie, în cadrul unui summit extraordinar care va avea loc la Bruxelles, reprezentanţii statelor membre ale UE vor stabili numele celor doi demnitari care vor îndeplini rolurile de preşedinte şi de Înalt reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii.
Favoritul pent