Biserica Ortodoxă din Grecia le-a cerut creştinilor europeni să ia atitudine împotriva iniţiativei autorităţilor italiene de a interzice prezenţa simbolurilor creştine în şcolile din Peninsulă.
Interdicţia din Italia a venit în urma unei decizii a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care a hotărât săptămâna trecută că prezenţa crucilor în sala de clasă încalcă dreptul copiilor la practica liberă a propriei religii.
Magistraţii CEDO au considerat că prezenţa obligatorie a crucifixelor în sălile de clasă anulează dreptul părinţilor de a-şi educa odraslele în spiritul religiei în care doresc să-i crească şi încalcă libertatea copiilor de a-şi apăra convingerile religioase.
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din Grecia se tem că măsura luată în Italia va stabili un precedent. Săptămâna viitoare va avea loc un Sfânt Sinod reunit special pentru a compune un plan de acţiune în această problemă. Îngrijorarea ortodocşilor greci este justificată de punerea în pericol a simbolurilor creştine. Biserica elenă a trecut peste neînţelegerile cu cea romano-catolică, întinse pe durata ultimilor 1000 de ani.
Conducătorul Bisericii Ortodoxe greceşti, Arhiepiscopul Ieronim, susţine punctul de vedere al Vaticanului, conform căruia simbolurile creştine fac parte din identitatea europeană. Capul ortodoxiei elene este de părere că nu numai drepturile minorităţilor trebuie respectate, ci şi cele ale majorităţii.
Clericii eleni au reacţionat la situaţia din Italia ca răspuns la un apel al unei credincioase de origine greacă, al cărei fiu învaţă în Italia.
O organizaţie din Grecia, denumită Monitorul Helsinki, doreşte aplicarea măsurilor din Italia şi pe teritoriul republicii elene. ONG-ul îşi propune eliminarea icoanelor care îl reprezintă pe Iisus Hristos din sălile de judecată şi doreşte ca, în timpul p