Poveştile bunicilor despre jocuri cu nume pe care uneori nici nu le înţelegeam bine ne-au fascinat adesea, exercitând asupra imaginaţiei o putere care ne dădea aripi de libertate. Evz.ro vă prezintă câteva dintre jocurile preferate de fiecare generaţie prin intermediul câte unei persoane cunoscute, ca o invitaţie la amintire şi fantezie. Fostul mare handbalist Cristian Gaţu, născut în 1945, provine dintr-o familie de aromâni şi îşi aminteşte cu plăcere de zilele copilăriei."Bunica mea locuia în Bitola, din actuala Macedonie, dar a părăsit locurile natale din cauza represaliilor şi a conflictelor etnice. A fugit de acolo când era tânără, cu tata în cârcă", povesteşte actualul preşedinte al Federaţiei Române de Handbal (FRH). Astăzi, în Bitola (oraş din sudul Macedoniei), trăiesc circa 1.300 de macedoromâni (aromâni).
Anii 1950-1960
Ajuns la vârsta de 64 de ani, fostul handbalist îşi aminteşte de copilăria petrecută în cartierul bucureştean Obor. "Jucam fotbal şi tot ce era cu mingea. Când nu aveam minge, preferam tot jocuri de mişcare. Ne jucam şotron, leapşa (numele unui joc care presupune lovituri date cu palma, n.r.), lapte gros (un joc în care băieţii se aruncau unul peste altul, n.r.)", spune Gaţu. Fostul sportiv continuă să joace rummy, un joc de care s-a îndrăgostit din copilărie.
"Jucau ai mei şi, când mama se ducea să mai mestece în mâncare, săream să îi iau locul", îşi aminteşte liderul FRH, dublu campion mondial cu naţionala masculină în anii '70. Cristian Gaţu crede că tinerii de astăzi au abandonat mişcarea în favoarea jocurilor pe calculator şi sunt din ce în ce mai tentanţi să guste din viciile vieţii la vârste fragede.
Anii 1970
În copilărie, jocul preferat al actorului Bogdan Dumitrescu era fotbalul. „Mă jucam fotbal, mult fotbal...sau un joc cu mingea care se chema ciocănele sau 2