INFLUENŢĂ. Eforturile preşedintelui de stârpire a corupţiei par sortite eşecului, deoarece se lovesc de interesele aliaţilor săi politici. Sursa: AFP PhotoSursa: AFP PhotoSursa: AFP PhotoSursa: AFP Photo
1 /.
Planurile declarate ale liderului de la Kabul, Hamid Karzai, de combatere a corupţiei, un flagel care, alături de puternica insurgenţă talibană, ar putea să destabilizeze ireversibil statul afgan, riscă să se oprească acolo unde începe zona de interese a influentelor personaje din anturajul său, comentează AFP.
Supus unor presiuni internaţionale fără precedent, mai ales după câştigarea celui de-al doilea mandat la conducerea ţării, Karzai a promis că îi va demite pe acei oficiali corupţi care perturbă funcţionarea statului şi afectează încrederea populaţiei în autorităţile centrale.
Promisiunea sa loveşte însă puternic în grupul de şefi de triburi şi oficiali locali care controlează de fapt ţara şi trag sforile în culisele puterii. Karzai a mizat în bună măsură pe sprijinul acestor „baroni”, cu care fratele său, Ahmad Wali Karzai, a negociat intens înaintea alegerilor, pentru a se asigura că va rămâne pentru încă cinci ani în fruntea ţării.
Careul de aşi ai puterii
O figură care se detaşează net în camarila liderului afgan prin influenţa pe care o exercită, dar şi prin reputaţia de om cu sânge rece, este generalul Abdul Rashid Dostom, cel care controlează provinciile din nordul ţării.
Căzut pentru o perioadă în dizgraţia lui Karzai, Dostom a revenit recent la Kabul, de unde le-a cerut etnicilor tadjici să-l voteze pe actualul lider. Analiştii subliniază că Dostom aşteaptă, cel mai probabil, ceva în schimb de la Karzai.
Ascensiunea politică a mareşalului tadjic Mohammad Qasim Fahim a îngrozit, de asemenea, comunitatea internaţională. Fahim, care ocupă cel mai înalt g