De mâine, metroul bucureştean va circula doar de la ora 16.00, după ce angajaţii Metrorex nu au obţinut azi salarii mărite. Şi alţi bugetari ameninţă că pun lacăt instituţiilor. Sursa: Razvan ValcaneantuSursa: Arhiva EVZ
1 /.
Măsurile guvernului de reducere a cheltuielilor cu bugetarii, în ultimele luni ale acestui an, riscă să declanşeze blocaje în mai multe instituţii ale statului.
Şi alţi bugetari ameninţă cu proteste.
Astfel, sindicaliştii din sănătate susţin că spitalele vor rămâne fără cadre medicale, în timp ce angajaţii din penitenciare ameninţă că vor lăsa deţinuţii fără pază, din cauza lipsei de personal, cumulată cu neplata celor peste 200.000 de ore suplimentare şi cu obligativitatea concediului fără plată.
Şi profesorii sunt decişi să închidă şcolile în cele opt zile de concediu forţat. Până atunci însă nu stau cu mâinile în sân: mai bine de jumătate dintre ei refuză să le treacă elevilor notele în cataloage, fapt ce ar putea duce la îngheţarea anului şcolar.
„RĂZBOI” PENTRU SALARII MAI MARI
Metroul, tras pe dreapta vreme de 11 ore pe zi
În timp ce majoritatea bugetarilor protestează faţă de reducerea salariilor cu peste 15% în fiecare dintre cele două luni rămase din acest an, angajaţii Metrorex vor intra în grevă generală pe termen nelimitat, nemulţumiţi că nu primesc o majorare a salariilor cu până la 20% pentru anul 2010.
Liderul Uniunii Sindicatelor Libere de la Metrou (USLM), Ion Rădoi, membru PSD şi fost senator, a avertizat încă de săptămâna trecută că, în cazul în care nu vor căpăta ce vor, „salariaţii de la metrou vor asigura doar o treime din activitate, aşa cum prevede legea”. Şi a venit apoi cu precizări: metroul va circula doar după ora 16.00, lăsând „descoperite” tocmai intervalele orare cel mai aglomerate, exact cum s-a întâmpla