Ideea că s-ar putea produce o răcire globală bruscă este din ce în ce mai plauzibilă. Potrivit concluziilor unui studiu prezentat de "The Daily Mail", clima Terrei este instabilă şi poate trece de la încălzirea globală la o etapă glaciară incredibil de repede.
Dacă studiile publicate în anii anteriori susţineau că ultima perioadă glaciară, de acum aproximativ 13.000 de ani, s-ar fi declanşat în 10 ani, cercetarea de astăzi arată că acest proces s-a petrecut într-un timp de până la 20 de ori mai scurt. Astfel, în doar o jumătate de an Europa însorită şi călduroasă a fost acoperită de gheţuri, scrie publicaţia britanică.
Emisfera nordică a îngheţat brusc în urma opririi Curentului Golfului, care a permis extinderea gheţii pe sute de kilometri de regiunea arctică.
William Patterson, geologul care a condus studiul, descrie ultima glaciaţiune ca fiind una extrem de bruscă pentru cei care au trăit-o.
Concluziile cercetării, publicate în revista "New Scientist", sunt bazate pe analizarea depozitelor de sedimente extrase dintr-un lac din vestul Irlandei - Lough Monreagh - o regiune care are "cele mai interesante depozite de noroi de pe glob din punct de vedere ştiinţific".
Echipa de savanţi a folosit un scalpel robotizat pentru a extrage straturi de sedimente de 0,5 mm grosime. Fiecare strat s-a depus în decurs de trei luni luni, iar în acest fel variaţiile din chimia acestor straturi au fost folosite pentru a determina schimbările de temperatură produse în intervale foarte scurte de timp.
Patterson a descoperit că temperaturile au coborât brusc, ducând la dispariţia rapidă a animalelor şi plantelor din acest lac.