Săptămâna de proiecţii şi dezbateri care celebrează 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului s-a încheiat ieri seară la Bruxelles, cu filmul „Lillja 4-ever” al lui Lucas Moodysson, despre o adolescentă din Estonia post-sovietică. Săptămâna de proiecţii şi dezbateri care celebrează 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului s-a încheiat ieri seară la Bruxelles, cu filmul „Lillja 4-ever” al lui Lucas Moodysson, despre o adolescentă din Estonia post-sovietică.
„Focus 89” a fost pus la punct de Flagey şi de EUNIC Bruxelles, reţeaua institutelor culturale, a cărei preşedinţie e deţinută pentru un an de Institutul Cultural Român din capitala Belgiei. Proiecţia a fost precedată de dezbaterea „From the Fall of the Berlin Wall to the Fall of Wall Street: a glance to 20 years of ideological, social and economic change in Europe”, la care au participat sociologii Danil Dondurey (Rusia), Ove Korsgaard (Danemarca), Peter Vermeersch (Belgia), diplomatul italian Alberto Indelicato şi istoricul austriac Berthold Molden. Totodată, în ultima seară de festival, unul dintre cei mai renumiţi politologi ai momentului, autor a numeroase studii despre Europa de Est, Timothy Garton Ash, profesor la Oxford şi Stanford, care a discutat pe tema Zidului Berlinului şi a consecinţelor prăbuşirii sale.
Teme sensibile la Bruxelles „Focus 89” a început pe 9 noiembrie, ziua în care întreaga Europă celebra căderea Zidului şi în care politicieni şi foşti disidenţi se aflau la Berlin. „Am vrut să avem nume mari la câteva puncte, la deschidere şi închidere, în ideea că Bruxelles-ul are nevoie de un asemenea moment. Ne-am dat seama repede că este o dublă cale greşită. În primul rând, oamenii politici, de exemplu, participanţi sau succesori ai perioadei legate de rezistenţa anticomunistă sunt angajaţi în evenimente de acest tip la ei acasă ori la Berlin. Lech Walesa sau Mihail Go