Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a hotărât reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25%, se arată într-un comunicat remis de instituţie. Măsura se va aplica începând cu 24 noiembrie şi până la 23 decembrie 2009.
Decizia a fost motivată de faptul că, după amânarea tranşelor din împrumutul de la FMI şi Comisia Europeană, Guvernul întâmpină dificultăţi în a se împrumuta de pe piaţa internă. Rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei a rămas la 15%.
“În contextul amânării intrărilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pieţei interne a necesarului de finanţare a sectorului guvernamental în ultima parte a anului curent concomitent cu păstrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea condiţiilor de finanţare din sistemul bancar autohton”, se arată în documentul citat.
Astfel, băncile comerciale vor avea mai mulţi bani pentru a credita Guvernul. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, declara recent că statul va avea nevoie de cinci miliarde de euro pentru a acoperi deficitul bugetar.
Din cauza escaladării conflictelor de pe scena politică şi a înrăutăţirii fundamentelor economice, FMI şi Comisia Europeană au decis să amâne virarea celor două tranşe din împrumuturile acordate României.
Împrumuturi mai scumpe
Luna aceasta, Ministerul Finanţelor şi-a programat şase licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat, în valoare totală de şase miliarde de lei. În luna octombrie a reuşit să împrumute mai puţin de jumătate din suma propusă, respectiv 2,53 miliarde de lei.
De la începutul anului, Ministerul de Finanţe a vândut titluri de stat în valoare de 59,18 miliarde lei, suma împrumutată fiind de circa şapte ori mai mare faţă de intervalul similar din