De la 1 ianuarie, nicio locuinţă nu va mai putea fi vândută fără certificatul energetic. Piaţa apartamentelor vechi ar putea primi o nouă lovitură anul viitor. Locuinţele neizolate cresc preţul întreţinerii, lucru de care este interesat orice cumpărător. Mai citiţi şi: Casele vechi neizolate, mai ieftine din 2010
Începând cu anul viitor, clădirile vor fi împărţite, în funcţie de consumul energetic, în şapte categorii, de la A la G. Clasa A reprezintă un consum de circa 160 de kilowaţioră pe metru pătrat anual, iar G un consum de aproximativ 5.000 de kilowaţioră pe metru pătrat anual.„Majoritatea blocurilor vechi din România se clasifică în acest moment între C şi D şi sunt aduse prin reabilitare termică în zona B sau A” spune Emilia Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).
O nouă metodă de comparaţie
Cumpărătorii de apartamente vor avea în acest fel un indicator în plus după care vor evalua preţul unei locuinţe, pe lângă „clasicele” comparaţii cu preţul zonei sau rezistenţa seismică a clădirii. Este de presupus că un client potenţial va acorda o atenţie sporită gradului de izolare termică şi va încerca să scadă preţul de achiziţie pe baza acestui argument. Preţurile apartamentelor situate în blocurile vechi neizolate termic vor fi ameninţate astfel de scăderi, comparativ cu clădirile similare cu un certificat energetic de clasă A sau B.
„Acest certificat energetic are, în primul rând, un rol informativ: ajută la estimarea costurilor cu încălzirea pentru o locuinţă, deci la determinarea preţului plătit pentru întreţinere, lucru de care este interesat orice cumpărător”, consideră Emilia Cerna Mladin.
Auditorul, greu de găsit
Românii care doresc să-şi vândă casa vor fi nevoiţi să apeleze la serviciile unui auditor certificat de către Minis