Câştigurile aduse de un apartament cu facilităţi hoteliere sunt cu 20% mai mari decât în cazul închirierii. Proprietăţile închiriate în regim hotelier nu sunt o afacere nouă. Până acum însă, sectorul a fost neorganizat. Unii proprietari le închiriază în scopuri promiscue. Dan Anghelescu a identifcat imobilele închiriate în regim hotelier ca pe o oportunitate bună de afaceri şi a început investiţiile pe acest segment încă din 1996.
În anul 1992, pe vremea când era student, Anghelescu a înfiinţat o companie de turism, La Piovra, care oferea pachete speciale pentru studenţi.
Într-o săptămână cât alţii într-o lună
Patru ani mai târziu, a fost la un târg internaţional de turism. Aici, a descoperit acest concept. Şi tot atunci a cumpărat prima garsonieră în acest scop.
De atunci, proprietarul firmei La Piovra a mai atras şi alţi parteneri în acest business. Astfel, numărul apartamentelor administrate de Dan Anghelescu a ajuns la 100 în 2008. „Şapte dintre acestea sunt ale mele, iar restul ale partenerilor mei. Anul trecut am avut 100 de apartamente, dar dacă în acest an încasările au scăzut cu aproximativ 30% am decis să diminuăm numărul apartamentelor la jumătate“, afirmă el. Câştigul adus de asemenea proprietăţi este unul cu 20% mai mare decât în cazul închirierii clasice, potrivit lui Anghelescu.
„Diferenţa stă în cost. Însă, dacă vrei să faci bine un astfel de business, nu poţi face asta cu una sau două proprietăţi, pentru că atunci nu se vor putea acoperi cheltuielile. Numărul recomandat este de peste zece imobile disponibile, astfel vine şi profitul“, explică Dan Anghelescu. Administratorul La Piovra închiriază în prezent o garsonieră cu 40 de euro pe noapte.
Un apartament cu două camere costă 50-60 de euro, iar unul cu trei camere poate depăşi 80 de euro pe noapte. Chiria medie pe