Germania, Japonia şi Marea Britanie sunt state care au depăşit recesiunea sau sunt foarte aproape de acest punct. Însă, economiile lor sunt dependente de programele de stimulare a consumului şi de reducerea inflaţiei.
Un oficial al Băncii Centrale a Marii Britanii a declarat aseară că economia a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea. Afirmaţia contrazice datele publicate de Oficiul Naţional de Statistică de la Londra. În plus, inflaţia a urcat de la 1,1% în septembrie la 1,5% în octombrie, ca urmare a majorării preţurilor la carburanţi.
Economiştii spun că se aşteptau la creşterea inflaţiei, mai ales că Banca Centrală s-a concentrat mai mult pe controlul preţurilor pe termen lung.
Deşi, în luna octombrie, ritmul de creştere al economiei Germania s-a accelerat comparativ cu lunile anterioare, oficialii Ministerului german al Economiei apreciază că fără programele de susţinere a consumului, situaţia s-ar putea deprecia.
“Economia nu se autosusţine, iar gradul de utilizare a capacităţilor de producţie este foarte scăzut”, se arată într-un comunicat remis de instituţia şi citat de Reuters.
În trimestrul al doilea, Germania a ieşit din recesiune, economia înregistrând un avans de 0,4%. În intervalul iulie-septembrie, creşterea s-a accelerat la 0,7%. Unul dintre motoarele avansului a fost programul de susţinere a pieţei auto.
Şi economia Japoniei s-ar putea confrunta din nou cu probleme, titrează Times.
“Nu au apărut modificări în ceea ce priveşte condiţiile de criză severă, care a afectat economia. Suntem preocupaţi de posibilitatea ca economia să ajungă într-o ituaţie deflaţionistă”, a declarat vicepremierul Japoniei, Naoto Kan.