Sistemul public de pensii românesc a trecut deja de pragul minim de dependenţă a pensionarilor de salariaţi, punct de la care intrarea în colaps poate fi considerată iminentă, potrivit experţilor de la Institutul de Cercetare în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCMPS). Sursa: Reuters
„Acum, un pensionar e susţinut de 1,2 salariaţi. Teoretic, dacă acest raport de dependenţă scade sub 2,5 salariaţi, e posibil ca sistemul de pensii să intre în colaps. Suntem mult sub această limită”, a explicat expertul INCMPS Nicolina Racoceanu, analizând rezultatele audierilor publice pe tema pensiilor, realizate de o comisie de experţi publici şi privaţi, coordonată de Academia de Advocacy.
De altfel, vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a adăugat că, din cauza acestui dezechilibru, şi pensiile au scăzut, valoarea lor ajungând de la 60% din ultimul salariu, la 38%.
Comisia de experţi a propus şi o serie de măsuri de redresare a sistemului, cum ar fi eliminarea pensiilor speciale, creşterea numărului contribuabililor, prin introducerea în sistem a celor aproape 800.000 de bugetari speciali şi angajaţi din domenii liberale, dar şi redresarea demografică a ţării. Cât despre creşterea vârstelor de pensionare, aceasta trebuie făcută raportat la dificultatea domeniului de activitate, dar şi la speranţa reală de viaţă în România.