Cu o zi înainte de data la care Uniunea Europeană ar trebui să se doteze cu un preşedinte stabil şi un ministru de Externe, confuzia rămâne aceeaşi, iar consensul este departe de a fi posibil, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Joi seară, liderii europeni se reunesc pentru a nominaliza trei personalităţi pentru trei posturi cheie ale Uniunii.
Cu o zi înainte de data la care Uniunea Europeană ar trebui să se doteze cu un preşedinte stabil şi un ministru de Externe, confuzia rămâne aceeaşi, iar consensul este departe de a fi posibil, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Joi seară, liderii europeni se reunesc pentru a nominaliza trei personalităţi pentru trei posturi cheie ale Uniunii. Este vorba despre cea de preşedinte al Uniunii, cea de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi cea de secretar general al Consiliului de Miniştri, un post până acum administrativ, care capătă altă amploare sub Tratatul de la Lisabona.
Suedia, aflată acum la preşedinţia Uniunii Europene are sarcina aproape imposibilă de a duce la bun sfârşit această sarcină, ţinînd cont ca nordul şi sudul european să fie onorate deopotrivă şi ţinînd cont de echilibrul familiilor politice care trebuie întrunit.
Şi tot din Suedia a venit marţi un anunţ, anume că prin numirea ministrului pentru Europa, Cecilia Malmstrom în viitoarea Comisie Europeană, este exclus astfel din cursa pentru înalt reprezentant ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.
Rămân astfel pe lista finaliştilor italianul contestat pentru trecutul său comunist, Massimo d’Alema, austriaca Ursula Plasnik, Catherine Ashton, din Marea Britanie şi în fine românul Adrian Severin, considerat câştigător în cercurile socialiste de la Bruxelles.
În cursa pentru preşedintele Europei favorit rămâne prim-ministrul belgian Herman Van Rumpuy, dar el este contesta