Experţii internaţionali se tem că, prin informaţiile vagi sau false oferite statelor vestice, Iranul ascunde şi alte centre nucleare. Sursa: Reuters
Centrul secret de îmbogăţire a uraniului disimulat sub versantul unui munte din apropierea oraşului Qom şi descoperit în urmă cu câteva luni de serviciile secrete occidentale ar putea fi doar una dintre multele alte instalaţii similare construite în diferite locuri din Iran, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un raport.
Documentul, redactat după o inspecţie făcută în urmă cu trei săptămâni de angajaţii agenţiei ONU la centrul respectiv şi dat publicităţii luni, menţionează că instalaţia era într-o fază avansată de construcţie şi că urma să devină funcţională în 2011, scrie publicaţia britanică „The Times”.
Teheranul a fost nevoit, în septembrie, să dezvăluie existenţa centrului de lângă oraşul Qom după ce şi-a dat seama că Occidentul dispunea deja de dovezi clare privind amplasamentul secret care, mai mult, era şi monitorizat.
Doar o verigă dintr-un lanţ
Diplomaţii occidentali şi experţii AIEA susţin însă că instalaţia şi capacitatea sa de 3.000 de centrifuge planificată iniţial nu puteau asigura suficient combustibil nuclear pentru o centrală care ar funcţiona neîntrerupt. Centrul de lângă Qom, au subliniat aceştia, ar fi putut însă produce material de fisiune suficient pentru fabricarea a două bombe atomice pe an.
Neîncrederea experţilor internaţionali a crescut şi mai mult după ce Teheranul a anunţat AIEA că lucrările de construire ale buncărului au început în 2007, când toate dovezile culese de inspectori demonstrează că proiectul a fost în realitate iniţiat în 2002.
„Agenţia a menţionat că declaraţiile Iranului în ceea ce priveşte noua sa instalaţie reduc nivelul de încredere privind absenţa