Poate că pentru mulţi dintre români, Giurgiu este doar un punct de vamă, prin care treci obligatoriu la vremea concediilor de vară, pe care urmează să le petreci în staţiunile greceşti de la Marea Egee sau Marea Ionică. Puţini îl iau însă drept posibilă destinaţie de turism. Ce poate fi interesant într-un oraş şi într-un judeţ din lunca Dunării? - se întreabă cei mai mulţi. La această întrebare am putea să vă răspundem noi.
Potenţial turistic
Amplasarea pe malul Dunării conferă judeţului posibilitatea de a avea legături fluviale cu ţările riverane şi cu Marea Neagră. Unul dintre locurile minunate ce se pot vizita oricând este Insula Mocanu (cea mai mare din cele patru insule din vecinătatea Giurgiului), un loc neatins de civilizaţie, cu vegetaţie şi faună asemănătoare Deltei Dunării. Apoi sunt iazurile Greaca, Vladul, Schitu, care oferă condiţii pentru activităţi recreative pe apă şi uscat, păduri de foioase, pe râul Argeş; specii de stejar şi plopi în amestec cu salcâm, în spaţiul luncilor Argeşului şi a Dunării. Locuri destinate odihnei şi recreării se pot regăsi în pădurile de pe malul Dunării, Ostrovul Mocanu, Turbatu-Bălănoaia, Malul Spart, Buturugeni, Căscioarele, Bulbucata, dar şi în pădurile Oloaga-Grădinari, Padina Tătarului din zona Comana, Manafu-Ghipaţi şi Teşila, în comuna Schitu. Acestea din urmă sunt şi rezervaţii naturale, una dintre ele fiind cea de bujori din pădurea Comana, care atrage sute de turişti la "Sărbătoarea Bujorului", organizată de localnici şi autorităţi.
La Malul Roşu s-au descoperit vestigii ce provin din paleolitic şi neolitic, Cetatea din insulă - ridicată între secolele al XIV-lea - al XVIII-lea, fiind considerată cea mai importantă cetate de la Dunăre. În apropierea Parcului Natural Comana se găseşte Mănăstirea Comana, lăcaş de cult ctitorit iniţial de Vlad Ţepeş la 1461, refăcut ulterior de Radu