Chiar dacă pedeapsa capitală nu se mai aplică de ani buni în Rusia, decizia nu a fost abolită nici până azi. Execuţiile au fost interzise în urma unui moratoriu care expiră la începutul anului viitor. Aşa se face că azi, Curtea Constituţională a decis că Rusia nu poate aplica pedeapsa cu moartea chiar dacă suspendarea legală expiră într-o lună şi jumătate. Apoi, parlamentul de la Moscova va aboli astfel pedeapsa capitală potrivit angajamentlor luate de Rusia, relatează AFP.
"Aplicarea pedepsei cu moartea la 1 ianuarie 2010 este imposibilă. Acum ultimul cuvânt îl are Duma", a declarat preşedintele înaltei instanţe, Valeri Zorkine, într-o conferinţă de presă.
În urma moratoriului, pedeapsa cu moartea nu se mai aplică în Rusia însă nu a fost niciodată abolită, în pofida angajamentului luat de autorităţiile de la Moscova în 1996 după aderarea la Consiliul Europei.
Rusia a semnat atunci Protocolul 6 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului pentru abolirea pedepsei cu moartea, însă nu a fost ratificat de legislativul rus.
Pentru a se conforma obligaţiilor internaţionale, preşedintele din vremea aceea, Boris Elţîn, a impus un moratoriu privind execuţiilor.
Ruşii sunt pentru pedeapsa capitală
Reprezentantul preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, la Curtea Constituţională, Mihail Kroutov, a lăsat să se înţeleagă că puterea este pentru abolirea pedepsei cu moartea însă opinia publică nu este încă pregătită. Şi are dreptate. Majoritatea ruşilor sunt pentru pedeapsa cu moartea, potrivit sondajelor de opinie.
80% dintre cei chestionaţi acum aproape trei luni s-au pronunţat în favoarea aplicării pedepsei cu moartea, în urma unui sondajului realizat de cotidianul "Komsomolets", mai scrie AFP.
"Preşedintele nu poate forţa Duma. La rândul său, Medvedev a luat deja toate