Unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Irakului a respins o parte a noii legi electorale şi a pus sub semnul întrebării organizarea alegerilor parlamentare în luna ianuarie.
Tariq Al Hashemi, vicepreşedintele sunnit al Irakului, a revocat Articolul 1 din legea electorală şi a cerut o mai bună reprezentare în Parlament a cetăţenilor care trăesc în exil. Vicepreşedintele irakian a susţinut că a obiectat la adresa primului articol din actul normativ deoarece nu oferă unui număr de patru milioane de irakieni şansa de a-şi exprima opţiunea electorală.
Majoritatea celor care au fugit din ţară odată cu declanşarea conflictului dintre şiiţi şi sunniţi nu este reprezentată în Legislativul irakian. Dacă în forma actuală a legii cetăţenii care trăiesc în afara graniţelor ţării sunt reprezentaţi de 5% din parlamentari, Al Hashemi doreşte o cotă de 15% pentru aceştia.
"Amendamentul pe care l-am propus odată cu respingerea articolului din lege va institui pricnipiul pluralităţii politice şi va anula monopolizarea scenei politice de către parlamentarii aleşi pe liste", a declarat vicepreşedintele Irakului.
Implicaţii politice
În urma veto-ului vicepreşedintelui Al Hashemi, comisia electorală a sistat pregătirile pentru scrutinul din ianuarie şi a anunţat că le va relua imediat ce legea va căpăta o formă finală. Forul electoral are nevoie de un previz cu 60 de zile înainte de alegeri, care au fost programate iniţial între 18 şi 23 ianuarie. Constituţia porevede ca scrutinul să aibă loc până la finalul primei luni a anului 2010.
Schimbarea legislativă ar putea modifica termenul de retragere a trupelor americane din Irak, stabilit pe 31 august 2010. Un purtător de cuvânt al administraţiei SUA s-a declarat dezamăgit de mişcarea vicepreşedintelui sunnit al Irakului, în timp ce premierul şiit irakian, Nouri Maliki