Lucrările elevilor premiaţi la faza naţională a olimpiadei de Limba şi Literatura Română reprezintă o adevărată mină de aur pentru o editură din Piteşti, care a adunat cele mai valorase lucrări într-o carte, pe care o vinde în librării. Olimpicii susţin că nu le-a cerut nimeni acordul ca fragmente din tezele lor să fie publicate în scop comercial. Reprezentanţii editurii se apără spunând că elevii au primit în schimb câte un exemplar al cărţii care costă 25 de lei.
De patru ani, editura Nomina, din Piteşti, publică cele mai bune teze ale olimpicilor care participă la faza naţională a concursului la Limba şi Literatura Română. Elevii afirmă că nimeni nu le-a cerut acordul ca fragmente din lucrările lor să fie publicate în cartea „Lucrări de nota 10", care se vinde în librării la preţul de 25 de lei.
„Nu am ştiut că fragmente din lucrarea mea urmează să fie publicate în această carte. Am primit şi eu cadou o astfel de carte de la inspectoratul şcolar", mărturiseşte Raluca Ciubotaru, elevă în clasa a VII-a, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Bacău, care a obţinut în urmă cu doi ani menţiune la faza naţională a olimpiadei.
„Şi eu am luat menţiune la faza naţională şi nimeni nu mi-a cerut accceptul să publice fragmente din lucrarea mea. Eu am participat la olimpiadă anul trecut şi cartea abia acum va fi tipărită", completează şi Diana Zaharia, elevă în aceeaşi clasă cu Raluca.
Lecţie de inteligenţă Dacă elevii nu par foarte deranjaţi de faptul că o editură câştigă bani de pe urma tezelor lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău susţin că demersul editurii Nomina este ilegal. „Trebuia neapărat acordul copiilor sau al familiei. Eu ştiu că exisă un termen de păstrare şi nimeni nu are voie să umble la ele decât comisia în cazul în care se solicită recorectarea tezelor", declară Cris