Liderul de la Kabul a fost învestit, astăzi, pentru un nou mandat de cinci ani în fruntea Afganistanului, după un scrutin extrem de disputat din cauza acuzaţiilor de fraudă electorală, relatează AFP. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
"Trebuie să învăţăm din eşecurile şi erorile noastre din ultimii ani", a recunoscut Karzai în discursul său de învestire în faţa celor 800 de invitaţi, printre care 300 de oficiali străini precum secretarul de stat american, Hillary Clinton şi alţi demnitari din 40 de ţări.
Ca răspuns la acuzaţiile de corupţie, Karzai a dat asigurări că miniştri din guvern sunt competenţi şi drepţi. Iar o guvernare bună vine în urma unui management bun: "În curând vom face o conferinţă la Kabul pentru a pune în aplicare un nou plan de combatere a corupţiei".
Karzai l-a invitat şi pe fostul său contracandidat să lucreze alături de el pentru prosperitatea Afganistanului.
Un nou mandat umbrit de corupţie şi fraude
Cuvintele preşedintelui afgan au fost extrem de aşteptate de comunitatea internaţională, care şi-a multiplicat în ultimile săptămâni presiunile în vederea eradicării corupţiei şi reinstaurării legitimităţii în urma realegerii lui Karzai într-un context deloc bun din cauza acuzaţiilor de fraudă masivă.
Liderul de la Kabul îi va învesti la rândul său pe cei doi vicepreşedinţi, doi foşti lideri de război cu o reputaţie controversată, Hazara Karim Khalili şi mai ales "mareşalul pe viaţă" Mohammad Qasim Fahim, acuzat de încălcarea drepturilor omului şi de trafic de droguri.
Adus la putere de către puterile occidentale la sfârşitul lui 2001, după căderea talibanilor, el a fost reales în urma retragerii adversarului său Abdullah Abdullah din cel de-al doilea tur de scrutin. La primele alegeri au fost anulate un sfert dintre voturi, din cauza acuzaţiilor de fraudă. @N_