Când siropurile de la farmacie nu-şi mai fac efectul, poţi calma „reprizele" de tuse care nu te lasă să respiri sau să dormi cu unele alimente ce acţionează ca un unguent pentru gât.
În sezonul rece, aparatul respirator este cel mai vulnerabil, iar tusea este un simptom supărător. Pentru a scăpa de efectele ei neplăcute ai nevoie de o alimentaţie bogată în vitamine şi în minerale, care să-ţi întărească sistemul imunitar.
Şodoul, eficient în bronşită
Când simţim că începe să ne doară gâtul şi ne cuprinde răceala, avem la îndemână un leac eficient care potoleşte accesele de tuse: şodoul. Când răceala se transformă în bronşită, acest tonic uşurează expectoraţia. Un şodou foarte eficient se prepară din 3 gălbenuşuri de ouă de prepeliţă crude, amestecate cu o lingură de miere polifloră şi cu o cană de lapte cald..
Siropul de ceapă distruge bacteriile
Ceapa şi-a căpătat renumele de „medicament"antiseptic, antiviral şi antibacterian. Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm zilnic ceapă şi susţin că substanţele active din acestea, printre care vitaminele (A, B1, B2 şi C), mineralele (fier, potasiu, magneziu), zaharurile şi enzimele combat tusea cronică, virozele şi preîntâmpină apariţia cancerului pulmonar.
Siropul de ceapă tratează eficient tusea seacă. Pentru prepararea unui sirop, ai nevoie de două cepe de mărime potrivită, pe care le fierbi în
500 ml de apă. Se adaugă două linguri cu miere şi puţină scorţişoară, se lasă să clocotească un minut şi apoi se strecoară băutura. Câte cinci-şase linguri de sirop pot fi adăugate şi în orezul fiert.
Usturoiul constituie o sursă importantă de compuşi sulfurici. Unul dintre aceştia este alicina, recunoscută pentru efectele antibacteriene şi antiseptice. Consumat în salate sau în amestec cu iaurt, usturoiul îşi păstrează toate proprie-
tăţile terapeutice.
Lămâile