Două personalităţi europene obscure au fost numite la Bruxelles pentru a ocupa cele mai importante posturi în Uniunea Europeană. Un belgian şi o britanică vor conduce de la 1 ianuarie afacerile europene, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Herman Van Rompuy şi Catherine Ashton au întrunit joi seară un larg consens european, ei fiind aleşi pentru posturile de preşedinte al Uniunii Europene şi de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă.
Două personalităţi europene obscure au fost numite la Bruxelles pentru a ocupa cele mai importante posturi în Uniunea Europeană. Un belgian şi o britanică vor conduce de la 1 ianuarie afacerile europene, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Herman Van Rompuy şi Catherine Ashton au întrunit joi seară un larg consens european, ei fiind aleşi pentru posturile de preşedinte al Uniunii Europene şi de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă.
Herman Van Rompuy a fost ales pentru calităţile sale de mediator şi om al consensului politic, întrucât el a condus în ultimul an Guvernul federal al Belgiei şi a scos astfel ţara dintr-o criză politică de proporţii.
Plecarea sa din fruntea Guvernului belgian va arunca probabil ţara într-o altă criză, lucru recunoscut joi noapte de Van Rompuy, care spunea că îi este greu să-şi părăsească actuala funcţie.
Catherine Ashton, comisar european al Comerţului are trei calităţi care au calificat-o: este britanică, este socialistă şi este femeie. Într-adevar, pentru ca Marea Britanie să renunţe la candidatura lui Tony Blair la preşedinţia Europei, se impunea ca ea să obţina postul de Înalt Reprezentant.
Înaltul Reprezentant trebuia să fie un socialist, aşa o cerea Parlamentul European şi tot el cerea ca măcar unul dintre aleşi să fie o femeie.
Lady Ashton nu vorbeşte însă franceza, limba diplomaţiei, nu este