Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, care a ajuns la finalul primei runde, are toate şansele să figureze în topul celor mai sterile din perspectiva ideilor care au fost aruncate în dezbaterea publică, în vreme ce criza economică a fost trimisă în vacanţă să se relaxeze, pentru a reveni în forţă după închiderea urnelor.
1 /.
Totul s-a redus la spectacol, iar competitorii au fugit cât au putut de confruntare. Marea "dezbatere" din această seară, născută cu greu din negocieri absurde, ar putea furniza surprize la nivelul opţiunilor de vot ale nehotărâţilor, candidatul PNL Crin Antonescu jucându-şi şansa de a se califica în finală.
Analistul politic Cristian Pârvulescu crede că am avut o campanie negativă care arată degringolada în care se află politica românească. Dacă este să raportăm modul în care s-au derulat evenimentele la alte campanii, putem concluziona că, la 20 de ani de la prăbuşirea comunismului, România nu a progresat foarte mult sub aspectul culturii democratice, iar vinovaţii principali sunt chiar oamenii politici.
Evul mediu şi democraţia originală
Politica a ajuns să fie privită ca un meci de fotbal sau ca un spectacol, or, în aceste condiţii, românii au devenit spectatori şi nu cetăţeni care pariticpă în mod direct la viaţa cetăţii. În opinia sa, este regretabil că am avut de-a face cu teme surogat cum este cazul referendumului prezidenţial pentru introducerea Parlamentului unicameral. În mod normal această temă ar fi trebuit să aducă o dezbatere despre reforma instituţiilor statului, discuţie care nu a avut însă loc.
La fel, în absenţa unei dezbateri pe programe, soluţii şi teme ce ţin de atribuţiile esenţiale ale preşedintelui, nu au existat discuţii reale despre criza economică, politica externă sau apărarea. Spre exemplu, spune analistul politic, Traian Băsescu a i