În perioada de iarnă, nutriţioniştii recomandă alimentele care ridică temperatura corpului, sunt bogate în vitamine şi nu îngraşă. Sursa: Hepta
Odată cu răcirea vremii, apetitul fiecărei persoane se modifică. Cu cât zilele vor fi mai reci, cu atât vom avea mai multă poftă de mâncare. Frigul este un „mare consumator de energie”, iar din cauza lui fie ne îngrăşăm, fie slăbim.
„Dacă stăm în frig, pierdem kilograme. Însă, noi, «modernii» petrecem mai mult timp la căldură şi tindem să mâncăm mai mult şi mai nesănătos pe timp de iarnă”, atrage atenţia medicul Corina Zugravu, specialist în nutriţie şi lector la Universitatea „Carol Davila”, din Bucureşti.
Aşadar, ce este bine să mâncăm pentru a nu ne îngrăşa?
Nutriţioniştii întrebaţi de EVZ vorbesc despre „grăsimile bune”, din nuci şi cereale, mu răturile şi alimentele picante.
Ardei iute şi usturoi
De fiecare dată când mâncăm, temperatura corpului creşte. Acest proces are loc indiferent de hrana consumată. Există alimente care stimulează creşterea temperaturii mai mult decât altele.
Produsele bogate în proteine sunt mai „călduroase” decât cele bogate în amidon.
„Şi alimentele picante ne pot încălzi, deoarece ajută la circulaţia sângelui. Ingredientele înţepătoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt recomandate în timpul iernii”, spune medicul Luigi Gratton, consultant Herbalife şi colaborator al Centrului pentru Nutriţie Umană, din cadrul Universităţii din Los Angeles.
Medicii români, specializaţi în nutriţie, recomandă cerealele şi „grăsimile bune”, din vegetale. Cerealele, pâinea integrală, soia, fasolea, lintea, hrişca, mazărea, porumbul sunt alimente foarte sănătoase, care dau energie organismului şi îl încălzesc. Aceste produse ne aduc calorii multe, dar într-un mod sănătos, nepericulos