Sudenţii merg, astăzi, la vot pentru a-şi alege preşedintele, cu gândul la condiţii mai bune de viaţă şi cu speranţa că vor stopa corupţia, relatează Agence France Presse, într-un amplu reportaj. Sursa: Mediafax În secţiile de votare instalate la Facultatea de Drept şi în căminele bucureştene, studenţii sunt destul de pesimişti.
"Dacă nu se schimbă nimic în România, vom pleca în străinătate, asta este sigur", declară un alegător.
"Aş vrea să nu fim nevoiţi să ne părăsim ţară şi să ne câştigăm existenţa muncind în alte ţări", declară Laurenţiu Irinel Albei, proaspăt stundent la Facultatea de Management.
Tânărul, în vârstă de doar 19 ani, spune că are mulţi prieneni care au absolvit o faculate, dar care acum lucrează în Vest, în construcţii sau în menaj.
Laurenţiu, alături de alţi 200 de studenţi care îşi aşteaptă rândul să intre în cabinele de vot instalate în subsolul Facultăţii de Drept, face parte din generaţia născută imediat după căderea comunismului, în decembrie 1989.
O generaţie care s-a născut în democraţie, dar care se declară sătulă de clasa politică, scriu jurnaliştii francezi.
În ciuda dezamăgirii, Sandra, o altă tânără care îşi aşteaptă rândul, declară că a venit să voteze pentru că nu vrea să decidă alţii pentru ea.
"Avem nevoie de cineva care să reprezinte oamenii, care să ne cunoască nevoile şi vrem să nu mai fie corupţie. În curând, politicienii nu vor avea nici ce să mai fure, pentru că au furat deja tot", susţine tânăra. Pentru Sandra, o justiţie funcţională va permite societăţii să avanseze.
La câţiva kilometri de Facultatea de Drept, în centrul universitar Grozăveşti, Ionel, în vârstă de 26 de ani, student la Facultatea de Geografie, va merge să voteze chiar dacă, spune el, "situaţia din ţară nu se va schimba decât peste câţiva zeci de an