Românii care suferă din cauza noxelor şi a zgomotului provenite de la şantierele drumurilor lângă care locuiesc ar putea fi despăgubiţi. Sursa: EVZ
O nouă categorie de suferinzi ar putea apărea, în curând, în România - „persoanele îmbolnăvite de şantiere”. Aşa cum le spune şi numele, acestea sunt „victime” ale lucrărilor de construcţie şi/sau reabilitare a drumurilor, fie ele comunale, judeţene, naţionale sau autostrăzi.
Concret, cei care locuiesc în apropierea unui drum - şi dovedesc, cu acte, că sunt tulburaţi de zgomotul de pe şantierele drumurilor sau poluaţi peste măsură de maşinile care transportă materia le de construcţii - pot primi bani de tratament şi, pe deasupra, pot cere daune de la stat dacă imobilele le sunt şubrezite.
Le dă dreptul legea privind acordarea de despăgubiri persoanelor afectate de construcţia infrastructurii de transport, iniţiată de trei UDMR-işti, un PDL-ist şi un PSD-ist şi votată de senatori la începutul acestei luni.
Reţete „compensate”
Potrivit actului - aflat acum în analiză la Camera Deputaţilor, forul decizional -, statul va acoperi 90% din valoarea tramentului medical necesar vin decării unor boli provocate de de păşi rea limitelor maxime admise pentru noxe (a fec ţi uni ale aparatului respirator sau cardiovascular) şi zgomot (ameţeli, insomnii, pierderea auzului). Totodată, statul va achita şi 80% din valoarea facturii de reparaţie a caselor afectate de lucrările de reabilitare a drumurilor.
Pot primi despăgubiri „persoanele care au domiciliul şi locuiesc efectiv într-un imobil situat pe traseul de construcţie a infrastructurii de transport, inculsiv cel situat adiacent căii de acces, folosit de mijloacele de transport pentru deplasarea materialelor”, scrie în proiectul de lege. Bolnavii trebuie să aibă un certificat medical care să ateste acest lucru