Inundaţiile produse în peste 100 de oraşe situate în zonele de coastă în urma topirii calotelor glaciare vor putea provoca pagube de ordinul zecilor de mii de miliarde de dolari. Estimarea sumbră se regăseşte într-un studiu publicat astăzi de experţii World Wildlife Found (WWF), notează Agence France Presse.
"Dacă temperatura medie va creşte între 0,5 şi 2 grade Celsius până în 2050, este posibil ca nivelul mărilor să crească cu jumătate de metru, provocând pagube enorme", a declarat Ulrike Saul, responsabilul pentru climă şi energie din cadrul WWF Eleveţia.
Dacă previziunile specialiştilor se adeveresc, pagubele înregistrate ar putea ajunge până la 28.000 de miliarde de dolari în cele 136 de oraşe portuare importante din întreaga lume.
Politica de mediu actuală, ineficientă
"Dacă politicile actuale în domeniul protecţiei mediului şi a climei nu se vor schimba, este foarte probabil ca până în 2050 temperaturile să crească cu două grade", a avertizat responsabilul.
Pentru a preveni acest fenomen, ţările industrializate vor trebui să îşi reducă emisiile de CO2 cu 40 la sută până în 2020, estimează organizaţia.
În plus, şefii de stat şi de guverne care se vor reuni, în decembrie, la summitul ONU de la Copenhaga, trebuie să ajungă la "un acord ambiţios" asupra climei care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, ce va expira în 2012.
CITIŢI ŞI:
Creşte marea în Australia
Încălzirea globală este, de fapt, răcire
China face pasul decisiv în problema încălzirii globale