Autorul „Versetelor satanice” va fi vedeta Târgului de Carte Gaudeamus, alături de scriitorul canadian Andrew Davidson. Sursa: Reuters
Cea mai importantă vizită literară în ţara noastră, după cea de anul trecut a laureatului cu Nobel Orhan Pamuk, începe astăzi după-amiază, când scriitorul Salman Rushdie va ajunge la Bucureşti. Autorul vine pentru prima dată în România, la exact 20 de ani de la Revoluţie, un 1989 în care se prăbuşea un zid în Europa de Est şi se ridica un altul, în viaţa sa. E anul în care Ayatollahul Khomeini pronunţa o condamnare la moarte pe numele celui care semnase „Versetele satanice”.
Isteria fundamentaliştilor s-a potolit între timp, iar Salman Rushdie spune adesea ca „prizonieratul” său s-a încheiat de peste zece ani. O confirmă şi viaţa sa socială extrem de activă. „De 11 ani nu mă mai gândesc deloc la asta, doar când mă mai întreabă jurnaliştii”, spunea scriitorul într-un scurt interviu acordat EVZ, la premiera filmului „Francesca” de la Veneţia, unde a fost invitat de Monica Bârlădeanu. De altfel, declară reprezentaţii Polirom, la Bucureşti nu vor fi luate măsuri de protecţie speciale. „L-am invitat pe Salman Rushdie aşa cum invităm orice alt scriitor tradus de Polirom”, explică Oana Boca, directorul de imagine al editurii.
Autografe la Gaudeamus, lectură la Odeon
Salman Rushdie se va întâlni de două ori cu cititorii săi: mâine seară, de la 19.00, la Teatrul Odeon, şi miercuri, de la 18.00, la Târgul de Carte Gaudeamus. La Odeon, scriitorul va citi din cea mai recentă carte a sa tradusă în limba română, „Seducătoarea din Florenţa”, şi va discuta pe teme literare cu Florin Iaru şi cu publicul. Momentul va fi precedat de un mini-documentar de 10 minute şi o secundă, numit „1001 Salman Rushdie”, realizat de TVR Cultural şi Polirom.
„Am vrut să vedem cum e perceput Salman Rushdie